Het Eliot Quartet

Het Eliot Quartet is een van de weinige strijkkwartetten in de wereld dat zich heeft gespecialiseerd in de uitvoering van laat klassiek en vroeg romantisch repertoire op historische instrumenten. Het ensemble, dat in 2012 in Nederland is opgericht, bestaat uit musici die een speciale voorliefde hebben voor Beethovens strijkkwartetten, en in het bijzonder zijn fantastische ‘late kwartetten’. Stukken die zelden zijn uitgevoerd of opgenomen op historische instrumenten.

De naam van het Eliot Quartet verwijst naar ‘Four Quartets’, een set van vier gedichten waarin de dichter T.S. Eliot probeerde om verder te gaan dan poëzie, net zoals Beethoven in de late kwartetten verder ging dan de muziek. Het Eliot Quartet voert alle strijkkwartetten uit met het doel een stap dichter bij de tijdsgeest van Beethoven te komen en zo het gevoel dat de 19e eeuw musici en luisteraars ook moeten hebben gehad te benaderen. Zij hebben zich volledig ondergedompeld in barokmuziek en oudere klassieke werken, zij repeteren de stukken zónder vooraf te luisteren naar moderne opnames en zij pogen opnieuw elementen van verbazing, humor en soms bizarre originaliteit terug te brengen in uitvoeringen van de late kwartetten van Beethoven, maar ook in de strijkkwartetten van Haydn en Mozart.

Rachel Stroud, viool
Rachel promoveert aan het King’s College (Cambridge University), waar zij muzieknotatie en presentatie van Beethovens late strijkkwartetten bestudeert.
Rebecca Huber, viool
Artistiek leider en concertmeester van het “Symphonie Atlantique”, een orkest dat klassiek en romantisch repertoire speelt op authentieke instrumenten en wel zonder dirigent.
Sam Kennedy,

Rebecca Rosen, cello
een van de belangrijkste hedendaagse barokcellisten en medeoprichter van het Collegium Musicum in Den Haag.

Om hun kennis van de late 18e en vroege 19e eeuw strijktechnieken en muzieknotatie uit te breiden hebben de leden van het kwartet nauw samengewerkt met deskundigen zoals Claire Holden, Jaap ter Linden en Christoph Coin.

Één reactie op “Het Eliot Quartet

  1. Pingback: Schubert in Scheveningen: Eliot Quartet & Opera2Day – Symphonie Atlantique

Reacties zijn gesloten.