De muzikale wereld is geëvolueerd sinds we Les Vents Atlantique begonnen in 2012 en wij ook. Heliosfero is een voortzetting en een metamorfose van jarenlang werk en groei als ensemble. Het is een ensemble met een nieuwe naam voor een veranderende tijd, maar het is nog steeds hetzelfde team van oprichters sinds onze oprichting. We zijn geëvolueerd uit onze jarenlange ervaring als performers, docenten, programmeurs en organisatoren en dit ensemble weerspiegelt onze groei. De kern van deze evolutie is het verlangen en de ambitie om oude (re) muziek te “verbreden”, geografisch, wereldwijd en sociaal, met een bereik in alle lagen van de bevolking. De naam van het nieuwe ensemble weerspiegelt onze missie. Online communicatie en digitale technieken spelen een belangrijke rol bij de beoogde methode.

Heliosfero is een nieuw ensemble, in 2020 opgericht door violiste Rebecca Huber, gevestigd in Rotterdam. Belangrijkste streven van Heliosfero is de toegankelijkheid van klassieke muziek over de hele wereld te verbeteren. Heliosfero wil dat bereiken door het bevorderen van de deelname aan concerten, lessen, lezingen en masterclasses, zowel voor publiek als voor (beginnende) beroepsmusici, veelal met gebruikmaking van het internet, ongeacht de locatie of sociaaleconomische omstandigheden. Het ensemble, voortgekomen uit het ensemble Les Vents Atlantiques, gevestigd in Nederland, hoopt de sterke muzikale tradities en het Nederlandse onderwijssysteem te delen met nieuwe muziekliefhebbers, overal ter wereld waar mensen toegang hebben tot internet.

‘Heliosfero’ is Esperanto voor ‘heliosfeer’, de zonnesfeer van ons zonnestelsel. Deze naam, in de internationale taal van de wereld, verwijst naar het bereik van onze muziek tot nu toe: met Voyager-sondes zijn enkele van de beroemdste aardse muziekstukken door de ruimte naar de heliosfeer gebracht. De naam geeft de ambitie van Heliosfero weer zo ver mogelijk te reiken om de schoonheid van klassieke muziek naar iedereen te brengen.

Heliosfero biedt klassieke muziek aan in zoveel mogelijk verschillende vormen, van live concerten tot online lessen. Wij geloven dat dit de beste manier is om over de hele wereld publiek te blijven boeien en steeds nieuw publiek voor dit muziekgenre te interesseren.

Heliosfero speelt in verschillende omgevingen, van traditionele concertzalen tot meer intieme plekken zoals galerijen, cafés en privéwoningen. Door elk optreden live te streamen en/of digitaal te presenteren op het eigen YouTube-kanaal of op andere publieke platforms wil het ensemble haar publiek maximaal, wereldwijd uitbreiden.

Of Heliosfero nu optreedt in een café of in het Concertgebouw, de muzikanten benaderen elk optreden met dezelfde passie en handhaven onze standaard van muzikale uitmuntendheid.

Heliosfero richt zich vooral op het uitbreiden van haar netwerk in landen die nieuwe programma’s voor oude muziek integreren in hun muziekonderwijs- en concertcircuit.

Heliosfero werkt met een kleine kern van vaste musici, voor elk project aangevuld met verschillende instrumentalisten, al naar gelang van de gewenste bezetting.

Artistiek leider Rebecca Huber doceert strijkkwartetten bij de afdeling oude muziek van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Daarnaast reiste zij de afgelopen jaren naar Mexico, Argentinië en Brazilië. Zij werkt regelmatig samen met Academia de Musica Antigua (AMA) in Mexico en geeft les aan de Oficina de Musica in Curitiba (Brazilië).

Educatief directeur Joanna Marsden doceert barokfluit aan de Schulich School of Music van McGill University in Montréal. Zij geeft regelmatig lezingen en masterclasses in Noord-Amerika en Europa.

<nog andere kernleden?>

Op basis van beider brede ervaring met lesgeven in uiteenlopende omstandigheden, willen Huber en Marsden met Heliosfero de toegang tot uitstekend muziekonderwijs ‘democratiseren’. Hun droom is hun passie over te brengen naar mensen in landen waar tot op heden nauwelijk toegang tot oude muziekspecialisten bestaat, en mogelijkheden te scheppen om te leren van en samen te spelen met internationaal gerenommeerde musici.

Heliosfero werkt aan plannen voor samenwerking met jeugdorkesten, amateurkoren, universiteitsorkesten en nieuwe professionele orkesten in Nederland en de rest van de wereld.

Begin 2021 opent Heliosfero een online muziekschool voor aspirant-muzikanten.

Iedereen die slaagt voor de auditie krijgt toegang tot de opleiding; voor wie de kosten een probleem wordt ondersteuning geregeld door middel van fondsenwerving.