Het Scroll Ensemble

www.thescrollensemble.com

Het scroll ensemble is een uniek collectief van experts die zich hebben gespecialiseerd in historische improvisatie. Het is een van de enige ensembles die zich toelegt improvisatie als ensemble, iets wat volgens sommigen een van de belangrijkste aspecten van oude muziek is. In het verleden was improvisatie minstens zo belangrijk als vandaag de dag in bijvoorbeeld de jazzmuziek.
Het scroll ensemble brengt improvisatie terug in haar uitvoering van oude muziek wat resulteert in een directe en levendige communicatie tussen de musici en het publiek.

De leden van het ensemble geven workshops bij o.a. het conservatorium van Den Haag, Katowice en Bydgoszcz. De voorliefde voor improvisatie heeft zich geuit in samenwerkingen met o.a. theatergezelschappen, dansers en jazzmusici. Het ensemble heeft opgetreden voor prinses Beatrix, op het Improvisatiefestival van Leipzig (in 2011 en 2013) en heeft een muzikale bijdrage geleverd aan ‘Michiel de Ruyter’, de film geregiseerd door Roel Reine. Tijdens festival classique in Den Haag waren ze te horen op radio 4 samen met schrijver Guus Kuijer.

  • Vestiva i Colli by Palestrina with diminutions improvised by James Hewitt and Robert de Bree, harp by Sarah Ridy.
  • Improvisations on the Ciaconna – Live Recording on Radio Programme “Opium op 4″
  • Personal Live Recording: An encore a little out of the box (Summertime with Vivaldi) from our Concert at the Utrecht Early Music Fringe Festival 2014